بي خبري از مرزبانها 8 روزه شد
با احتساب امروز تا كنون هشت روز از ربوده شدن 5 مرزبان توسط اعضاي گروهک تروريستي «جيش العدل» گذشته است اما هنوز هم كسي نميداند سربازان ربوده شده كجا برده شده اند و تاكنون چه اقدامات موثري براي رهايي آنان انجام شده است.
به گزارش «ابتکار» مقامهاي مسئول وزارت امور خارجه و وزارت کشور اعلام کرده اند که از حداکثر توان خود براي آزادي گروگانها استفاده ميکنند اما پيگيريها درباره وضعيت سربازان ربوده شده از برخي نمايندگان مجلس و مسئولان استان سيستان و بلوچستان نتايج خاصي به دنبال نداشته است. همه از اقدامات در دست انجام براي آزادي اين 5 سرباز بي خبرند و در تماسهاي رسانه اي با نمايندگان استان و استاندار سيستان و بلوچستان هيچ گونه اطلاع خاصي به دست نيامده است. همگان فقط اين نکته را که 5 مرزبان ربوده شده زنده هستند، تاييد کردند.
شب جمعه 18بهمن 5مرزبان جوان كشورمان در منطقه مرزي «جکيگور» استان سيستان وبلوچستان ربوده شدند. يک روز پس از مفقود شدن آنها با انتشار تصاوير مرزبانها ترويستهاي جيش العدل مسئوليت ربودن آنها را برعهده گرفتند. سايت العربيه نزديک به حکومت عربستان سعودي، مدعي شده است که عبدالرئوف ريگي سخنگوي گروه تروريستي جيش العدل در تماس تلفني با آن ها، گفته که سازمان وي حاضر است پنج مرزبان ايران را در که در منطقه سرباز به اسارت گرفته با 200 زنداني بلوچ و زندانيان زن سوري (که مدعي شده در سوريه تحت بازداشت هستند) آزاد کند. دو روز بعد از حادثه وزارت خارجه ايران دست به کار شد و سفير پاکستان در تهران را دعوت و مراتب ناخرسندي و اعتراض رسمي جمهوري اسلامي ايران را به وي ابلاغ ميکند. اما استفاده از عبارت دعوت کمي براي فراخواندن سفيري در باره چنين موضوع ملي و امنيتي قابل تامل است.
يک مقام مسئول در وزارت خارجه که نخواست نامش فاش شود در گفت وگو با ديپلماسي ايراني درباره استفاده از کلمه دعوت ميگويد: اين بر اساس يک تصميم جمعي بوده است. گاهي براي برخي مسايل اينچنيني جلساتي برگزار ميشود که براي فراخواندن سفير از کلمه دعوت استفاده شود يا احضار؛ هرچند که در اصل تفاوتي نميکند. مديرکل غرب آسيا وزارت خارجه در ديدار با سفير پاکستان با اشاره به وقوع چندين فقره از حوادث تروريستي در ماههاي اخير در مرزهاي دو کشور و استفاده تروريستها از خاک پاکستان، علاوه بر لزوم تضمين سلامت و بازگرداندن افراد ربوده شده، استرداد عاملان اين عمليات تروريستي و هم چنين اقدام جدي دولت پاکستان در جلوگيري از تکرار اين گونه حوادث در آينده را خواستار شد. علاالدين بروجردي رئيس کميسيون امنيت و سياست خارجي مجلس نيز در خصوص استفاده از کلمه دعوت ميگويد: بر اساس عرف ديپلماتيک در چنين مواقعي از کلمه احضار استفاده ميشود و شايد اينبار سليقه وزارت خارجه بوده که از اين کلمه استفاده کند.پس از نام گروه تروريستي جيش العدل دومين نامي که در اين پرونده به کرات به گوش ميرسد نام کشور پاکستان است. کشوري که سالهاست با پديده شوم تروريست دست و پنجه نرم ميکند و البته تاکنون هم توفيق چنداني در مهار اين پديده نداشته است. پيش و پس از حادثه يازدهم سپتامبر 2001 که با حمله نيروهاي القاعده به برجهاي دوقلو در نيويورک به تاريخي براي مبارزه با ترور تبديل شد، پاکستان بهشتي امن براي تندروهاي افراطي و جريانهاي راديکال اسلامي بوده است. اين تنها سربازان ايراني نيستند که هرزچندگاهي به دليل سهل انگاري مرزبانهاي پاکستاني در ممانعت از ورود جريانهاي تروريستي به خاک ايران قرباني ميشوند چرا که اين تندروهاي افراطي در داخل پاکستان هم روزانه چندين عمليات تروريستي را هدايت ميکنند. در شرايطي که امريکاييها با پهبادهاي بدون سرنشين خود قصد مهار جريانهاي افراطي را داشتند اما اين استراتژي هم در اين چندسال جز کشته شدن شهروندان بي گناه نتيجه ديگري به دنبال نداشته است.
ميرمحمود موسوي سفير سابق ايران در پاکستان در گفت وگو با ديپلماسي ايراني تحرکات گروهک جيش العدل را هم داراي ابعاد داخلي و هم خارجي دانسته و ميگويد: ترديدي نيست که دولت پاکستان در موضوع بخشي از حرکتها که از خاک ان کشور صورت ميگيرد از نظر سياسي و حقوقي مسوليت دارد و بايد نهايت تلاش خود را داشته باشد. از طرف ديگر بايد توجه داشت که پاکستان در منطقه بلوچستان خود بيش از ما گرفتاري دارد. آخرين مورد اين حملههاي تروريستي در چند روز گذشته منجر به انفجار لولههاي انتقال گاز اين کشور شد. او در ادامه با اشاره به دلايل شکل گيري چنين ناامنيهايي در منطقه شرق کشور ميگويد: عدم رسيدگي و توجه لازم به منطقه مولود شکل گيري فضاي نامناسبي در اين منطقه شده و راهبردهاي امنيتي که در گذشته اعمال شده نتيجه نداده است. مير محمود موسوي با بيان اين مطلب که بايد به ريشه مشکلات و موقعيت مرزي سه کشور ايران، پاکستان و افغانستان توجه کرد گفت: ريشه مسايل را بايد در محروميت در حوزههاي سياسي،اجتماعي واقتصادي جستجو کرد. از اين رو اگر به اين ريشهها پرداخته نشود عوامل ديگر نظير تفاوتهاي قومي و مذهبي فعال خواهد شد. اگر مشکلات ديگرمنطقه يعني قاچاق، مواد مخدر و احيانا شيطنتهاي بر خي قدرتهاي منطقه و خارج از منطقه را هم بيافزاييم اوضاع جدي و قابل تامل خواهدشد. به همين دليل براي پيش گيري از اتفاقات مشابه يا حتي بدتر، لازم است که در سطح کلان تري به اين مسايل رسيدگي شود.
نکته قابل توجه در اتفاق پيش آمده بي خبري نمايندگان مجلس از نحوه رسيدگي به ربوده شدن مرزبانهاي ربوده شده است. به گونه اي که حتي نمايندگان سيستان و بلوچستان نيز در گفت و گو با رسانهها تنها به اين اطلاعات که سربازان در خاک پاکستان هستند، بسنده کرده اند. علاالدين بروجردي رئيس کميسيون امنيت و سياست خارجي به تعطيلي مجلس اشاره و ميگويد: اين اتفاق در زمان تعطيلي مجلس روي داده و نمايندگان در حوزه انتخاباتي خود هستند. اما بر اساس اطلاعاتي که ما در اختيار داريم و آنچه عرف است، دستگاههاي اطلاعاتي از کانالهاي رسمي و غيررسمي و ديگر نهادها از جمله وزارت خارجه در حال جمع آوري اطلاعات هستند. يک مقام مسئول وزارت خارجه نيز با اشاره به عرف ديپلماتيک براي واکنش به چنين مسائلي ميگويد: ما در تهران سفير را به عبارت خودمان دعوت و به عبارت شما احضار و تذکرات لازم را داده ايم. سفارت ما در پاکستان هم مشغول انجام ملاقاتها و امور اداري لازم براي پيشبرد مساله به شکل مسالمت اميز است. وزارت خارجه يک سازمان ديپلماتيک است. سازمان نظامي و قوه قهريه نيست. سازمانهاي ديگر مانند سازمانهاي نظامي و شبه نظامي هر کدام وظيفه اي دارند.
در حالي که گفته ميشود نهادهاي مختلفي از وزارت امور خارجه تا سپاه پاسداران انقلاب اسلامي و البته وزارت کشور درگير اين پرونده هستند اما دستاوردهاي هيچ کدام از اين نهادها براي آزاد کردن مرزبانهاي گروگان گرفته شده هنوزعلني نشده است. فرمانده نيروي هوايي در هشدار به گروهک جيش العدل، بيان کرده چنانچه مويي از سر سربازان کم شود، با گراهايي که نيروي زميني خواهد داد ميتوانند آن منطقه را با خاک يکسان کنند. در عين حال دو روز بعد از اعلام ربوده شدن پنج سرباز هنگ مرزي ايران توسط گروه تروريستي جيش العدل، سپاه پاسدارن در توئيتر اعلام کرد که براي مقابله با اين گروه تروريستي يگان ويژه صابرين را به منطقه اعزام کرده است. سردار مرتضي ميريان فرمانده يگان ويژه صابرين در شمال غرب و جانشين معاونت عمليات نيروي زميني سپاه در گفت و گويي گفته بود که يگان ويژه صابرين از يگانهاي ويژه نيروي زميني سپاه پاسداران است که از زبده ترين يگانهاي ويژه در دنيا به حساب ميآيد.
با اين حال رسانههاي خارجي از جمله المانيتور در ادامه گزارش خود به نقش ضعيف صدا و سيما در بازتاب موضوع به گروگان گرفته شدن مرزبانان ايراني اشاره کرده و مينويسد: آن چه بيش از پيش ايرانيان را خشمگين کرده آنست که اين گروه در هر دو حادثه گروگان گيري سربازان وظيفه را به گروگان گرفته و پاسخ مناسبي نيز از سوي مسئولان دريافت نکرده اند. چهار سرباز از پنج تن به گروگان گرفته شده بودند سربازان وظيفه و در حين انجام خدمت سربازي بوده اند در حالي که يک نفر از آنان عضو رسمي ارتش بوده است.