با گران شدن بنزین،آینده بازار در تسخیردوگانه سوزان
به گزارش ظهور12 به نقل از کار پرس، به اعتقاد آنها، همین که سالانه 20 درصد به دستمزد نیروی انسانی در صنعت اضافه میشود، خود تاثیری غیرقابلاغماض بر افزایش هزینههای تولید گذاشته و گرانی را پدید میآورد.
از سوی دیگر با توجه به بدهیهای معوقه خودروسازان به بانکها و همچنین نرخ بهره بالای وامهای دادهشده، باز هم هزینههای تولید اگر رو به صعود نرود، کاهش هم نخواهد یافت.
یکی از مسوولان خودروسازی کشور در این زمینه تاکید میکند: وقتی سالانه نرخ دستمزد در کشور 20 درصد بالا میرود، یعنی هزینه قطعات داخلی خودروساز نیز افزایش مییابد و این موضوع گرانی خودرو را پدید میآورد، از سوی دیگر نرخ بهره هم که معمولا در حال صعود است، بنابراین با توجه به آثار تورمی مذکور چطور میتوان انتظار کاهش قیمت خودرو را داشت؟
وی همچنین به احتمال بازگشت دوباره واسطهها به بازار خودرو اشاره کرده و تاکید میکند: با توجه به احتمال گرانی خودرو در سال آینده و افزایش شکاف نرخ کارخانه و بازار خودروها، احتمالا باز هم کسبوکار دلالی راه افتاده و قیمتها در بازار صعود میکند.
وی میگوید: قیمت بنزین در هر حال جابهجایی تقاضا را سبب میشود، به نحوی که ممکن است برخی خودروها مشتری بیشتری در بازار پیدا کنند و برخی نیز مشتریان خود را از دست بدهند.
این مسئول با بیان اینکه در بحث عرضهوتقاضا، 3 محور دولت، خودروساز و مشتری تعیینکننده است، میافزاید: اگر قیمت بنزین افزایش یابد و از آن سو زیرساختهای استفاده از گاز نیز توسعه پیدا کند قطعا تمایل مشتریان برای استفاده از خودروهای دوگانهسوز بیشتر شده و تقاضا برای این نوع محصولات بالا میرود.
وی ادامه می دهد: به نحوی که ممکن است طی مدتی کوتاه گرانی دوگانهسوزها را تجربه کنیم.
اما یک کارشناس مسائل اقتصادی نیز در مورد آینده بازار خودرو میگوید: ممکن است رشد تقاضا برای خودرو متوقف شود، اما قطعا کم نخواهد شد.
علی محمدی با بیان اینکه در دنیا اگر قیمت سوخت چند برابر نیز شود؛ تنها الگوی مصرف فرق خواهد کرد، میافزاید: اگر امسال قیمت بنزین بالا رود به دلیل سیاستهای پولی دولت، بازار خودرو نیز حالتی انقباضی به خود خواهد گرفت و با توجه به برنامه خودروسازان برای افزایش تیراژ، عرضه و تقاضا در حالتی متعادل به هم میرسد.
وی افزایش قیمت یورو و دلار را خطری بزرگ برای خودروسازان دانسته و میگوید: اگر نرخ این دو واحد پولی در برابر ریال زیاد شود، 20 تا 25 درصد بر هزینههای تولید خودرو اضافه خواهد شد.
این کارشناس تاکید میکند: خودروسازان داخلی با توجه به منابع مالی غیرمولدی که دارند، اثرات بیش از این را نیز در خود هضم کرده و کنترل میکنند که با این وجود نباید انتظار تحولی جدی را در بازار خودرو به عنوان مرحله بعد از تولید داشت.
به هر حال آنچه که از میان گفتههای کارشناسان میتوان استخراج کرد، این است که قیمت بنزین تاثیری بسیار مهم در تغییر الگوی مصرف مشتریان خواهد گذاشت و تقاضا را در سطح بیشتری به سمت کم مصرفها و دوگانه سوزها سوق خواهد داد.
افزایش تقاضا نیز اگر با روند عرضه این خودروها، همخوانی نداشته باشد، به طور قطع به هم خوردن تعادل بازار و گرانی خودروهای کممصرف و دوگانهسوز را به دنبال خواهد داشت.