امریکن کانزروتیو : اسرائیل توان حمله به تاسیسات هسته ای ایران را ندارد

به گزارش فارس، اندیشکده «امریکن کانزروتیو» در مطلبی با عنوان «چگونه ایران را بمباران کنیم: اسرائیل نمیتواند این کار را انجام دهد» به قلم «فیلیپ گیرالدی»، افسر سابق سازمان سیا و مدیر اجرایی شورای منافع ملی آمریکا مینویسد: موضع رهبران اسرائیل درباره حمله به ایران یک طرح جدی نیست. در جریان جنگهای ناپلئونی، هنگامی که گزارش شد فرانسویها در حال آماده شدن برای حمله به انگلیس هستند، دریادار «جان جرویس» گفت: «من نمیگویم که فرانسویها نمیتوانند بیایند بلکه تنها میگویم که آنها نمیتوانند از دریا بیایند.»
همین اظهارات جرویس منجر شد تا زمانی که انگلیس بر دریاها حکومت میکرد، بلندپروازیهای فرانسویها محدود شود. به نظر میرسد چنین بلندپروازیهای نظامی مشابهی از سوی اسرائیلیها بیان میشود که از قصد خود برای حمله هوایی به تاسیسات هستهای ایران صحبت میکنند. رسانههای آمریکایی و حتی برخی از سخنگویان پنتاگون اظهار داشتهاند که اسرائیل نمیتواند این کار را به تنهایی انجام دهد اما مشکل بزرگتر از این حرفهاست و سوال اصلی این است که آیا اسرائیل اصلا قادر به انجام چنین کاری هست یا خیر. اسرائیل بیش از 400 جنگنده در اختیار دارد اما بسیاری از آنها تنها برای برتری هوایی علیه دشمن ساخته شدهاند و به هواپیماهای دشمن حمله کرده و تاسیسات دفاع هوایی آن را بر روی زمین از کار میاندازند. آنها جنگندههایی هستند که ابتدا از حملات زمینی حمایت کرده و توان ثانویه محدودی به عنوان بمبافکن دارند.
* اسرائیل هیچ نیرویی مختص بمباران هوایی در اختیار ندارد
اسرائیل هیچ نیرویی مختص بمباران هوایی در اختیار ندارد اما حدود 125 هواپیمای اف-15آی و اف-16 آی در اختیار دارد که توسط صنعت هواپیمایی اسرائیل مجهز به ارتباطات الکترونیک شدهاند تا کارایی آنها در شرایط آب و هوایی و سرزمینی خاورمیانه بهبود یابد. این هواپیماها میتوانند در ماموریتهای بلندبرد شرکت کرده و نقش بمبافکن را ایفا کنند اما محدودیتهای خود را نیز دارند. همگان بر این مسئله توافق دارند که هرگونه تلاش برای تخریب سایتهای هستهای ایران که به خوبی محافظتشدهاند نیاز به جیبییو-28 های آمریکا دارد که بمبی پنج هزار پوندی لیزری و هوشمند است و میتواند به سوی هدف هدایت شود. این بمب دقیق است و میتواند عمیقا وارد هدف شود و به همین دلیل است که به «بتونشکن» معروف شده است.
خصوصیات دقیق عملیاتی این سلاح محرمانه است اما گفته میشود که این بمب قادر است تا 20 فوت وارد بتون تقویتشده شود. اینکه آیا این مقدار نفود برای تخریب اهداف ایران در مراکز نطنز و فوردو، تاسیسات آب سنگین در اراک و رآکتور در حال کار در بوشهر کافی است، مشخص نیست و برخی تحلیلگران میگویند که برای انجام چنین کاری ممکن است به دو برابر قدرت این بمبهای بتنشکن نیاز باشد. در حالی که بوشهر، قابل دسترسترین هدف در ایران، یک رآکتور فعال است، حمله به آن منجر به آلودگی قابل توجهی خواهد شد.
تصور کنید که آمریکا اسرائیل را به مقادیر کافی از بمبهای جیبییو-28 مسلح کرده باشد تا با هواپیماهایش از آنها استفاده کند باز هم در اینجا دو مشکل دیگر وجود دارد که بر قابلیت اسرائیل برای حمله به ایران تاثیر میگذارد. اول اینکه این بمبها آنقدر سنگین هستند که تنها هواپیماهای اف15آی اسرائیل قادر به حمل آن هستند و هر هواپیما میتواند تنها یک بمب را حمل کند. همچنین این بمبها برای استفاده بهینه علیه یک هدف نیاز به خط مشخصی از دید دارند و به معنای آن است که این هواپیما باید در ارتفاع پایین و تقریبا آرام پرواز کند و این مسئله باعث آسیبپذیر بودن آن در برابر دفاع زمینی خصوصا با توجه به قدرت مانور محدود آنها به دلیل وزن بالای بمب خواهد شد. این مشکل اولیه مشکل دومی را نیز ایجاد میکند که حمله نیاز به جنگندههای اف-16 دارد تا ابتدا وارد عمل شده و دفاع زمینی را نابود کنند و همین مسئله ماموریت آنها را پیچیدهتر میسازد.
تصور کنید که همه جنگندههای اسرائیلی قادر به حمل بمبهای جیبییو-28 باشند که البته اینطور نیست، 25 بمب نیز برای وارد کردن خسارت جدی به اهداف کافی نیست. اطلاعات کاملی برای پرتاب بمبها به این اهدافی نیاز است تا بیشترین خسارت را وارد کند، عاملی که احتمالا درباره اهداف زیرزمینی وجود ندارد. برخی بمبها عمل نمیکنند و برخی دیگر نیز ممکن است به درستی عمل نکرده و پیش از نفوذ منفجر شوند. و پیش از اینکه بمبها پرتاب شوند، این هواپیماها باید بر فراز اهداف مورد نظر در ایران رسیده باشند.
* اسرائیل به بیش از 15 هواپیمای جنگی تنها برای تخریب دفاع زمینی ایران نیاز دارد
بیایید تصور کنیم که اسرائیلیها با استفاده از 50 جنگنده وارد عمل شوند در حالی که یک سوم آنها برای سرکوب آتش زمینی استفاده خواهد شد. این هواپیماها به تانکرهای سوختی تعبیهشده بر روی دماغه مجهز خواهند بود تا بتوانند مسافتهای طولانی را بپیمایند. این هواپیماها همچنین تانکرهای سوخت اضطراری دارند که در صورت خالی شدن مخزن اصلی به سرعت استفاده میشوند. با این وجود، نیروی حمله باید از زمینهای اسرائیل بلندشده و تقریبا به سرعت بر فراز اسرائیل و یا بر فراز مدیترانه بار دیگر سوختگیری کند زیرا جنگندهها برای بلندشدن از زمین نیاز به سوخت زیادی دارند.
سوختگیری دوباره از بوئینگ 707 اسرائیل و تانکرهای سی-130 نیاز به زمان دارد گرچه هواپیمایی که از یک ستون عمودی برای سوختگیری دوباره استفاده میکند میتواند در عرض 30 ثانیه بر فراز هواپیمای دیگر قرار گیرد. موضوع اصلی اتصال به هواپیمای دوم برای سوختگیری مجدد است که به زمان طولانیتری نیاز دارد. سوختگیری هر 50 هواپیما ماموریتی بزرگ است که برای موفقیت ماموریت اسرائیل لازم است و در حالی که هواپیماها در آسمان و در حال سازماندهی هستند، رادارهای مصری و لبنانی آنها را شناسایی میکنند و این اطلاعات ممکن است به ایران نیز برسد.
اهداف در ایران بیش از هزار مایل از اسرائیل فاصله دارند و هواپیماها باید قادر به صرف زمان بر روی اهداف خود باشند و به همین دلیل سوختگیری دوباره لازم است. اما اگر هواپیماهای اسرائیلی در مسیر خود یا بر فراز ایران با هواپیماهای دشمن روبرو شوند، مشکلاتی برایشان به وجود خواهد آمد. آنها باید تانکرهای ذخیره خود را پرتاب کنند تا بتوانند به دفاع از خود بپردازند و پس از آن سریعا به اسرائیل بازگردند.
* مسیر سوریه-اردن-عراق محتملترین مسیر برای استفاده هواپیمای اسرائیلی است
سه راه محتمل به ایران وجود دارد. یکی از راهها از جنوب حریم هوایی عربستان را نقض میکند و مطمئنا بیش از 80 هواپیمای اف-15 نیروی هوایی این کشور تلاشی برای رهگیری انجام نمیدهند. مسیر بعدی از شمال و بر فراز سوریه و نفوذ به مرز ترکیه است. سوریه برغم در اختیار داشتن موشکهای ضدهوایی روس با توجه به مشکلات کنونیش قادر به دخالت نخواهد بود اما نمیتوان احتمال پاسخ ترکیه به نقض حریم هواییش را رد کرد. گزینه سوم که احتمال آن بیشتر است، پرواز بر فراز مرز جنوبی سوریه، اردن و پس از آن عراق است که توان محدود دفاع هوایی را از زمان عقبنشینی ارتش آمریکا در پایان سال 2011 در اختیار دارد.
حملات قبلی اسرائیل به تاسیسات هستهای در عراق و سوریه به اهدافی برخورد کرد که بالای زمین قرار داشتند و به صورت کاملا ناگهانی انجام شدند. اسرائیلیها به محض رسیدن بر فراز ایران با اهدافی کاملا متفاوت روبرو خواهند شد که عمیقا داخل زمین بوده و یا با بتونهای تقویتشده ساخته شده و با لایههای دفاع زمینی در حال هشدار حفاظت میشوند. گفته میشود ایران به دفاع ضدهوایی اسای-5 روسیه برای حمله به اهداف بلندپرواز و اسای-15 برای حملهکنندگان کوتاهپرواز مجهز است. هر دوی این سیستمها بسیار کارا هستند. همچنین گفته میشود که تهران قادر به دستیابی به موشکهای بلندبرد پیشرفته روسی اس-300 بوده که در این صورت مشکلی جدی برای جنگندههای اسرائیلی به وجود خواهد آورد.
* حملات هوایی اسرائیل علیه ایران با موشکهای حزبالله تلافی میشود
اسرائیلیها باید خیلی خوششانس باشند که تلفات جنگی نداشته باشند. اگر تصور کنیم که نیروی هوایی اسرائیل قادر به انجام سوختگیری مجدد بوده، بر فراز ایران با موفقیت پرواز کرده، اهداف زمینی را نابوده کرده و اهدافش را بمباران کند، باید دوباره هواپیماهایش را به خانه بازگردانده و دوباره بر فراز عراق و هر دفاع هوایی منطقه که همگی در حالت هشدار کامل هستند، پرواز کند. با توجه به میزان مانوری که هواپیماهای اسرائیلی بر فراز ایران به آن نیاز دارند، سوختگیری مجدد برای برخی از هواپیماها ممکن است لازم باشد که به معنای استقرار تانکرهای سوختی بسیار آسیبپذیر بر فراز عراق یا اردن است.
اسرائیلیها در بازگشت به خانه باید انتظار تعداد زیادی از موشکهای مختلف توسط حزبالله در لبنان باشند تا این حمله را تلافی کنند. سیستم دفاع موشکی «گنبد آهنین» که توسط آمریکا تهیه شده، بسیاری از این موشکها را رهگیری میکند اما برخی از آنها قطعا نفوذ کرده و تعداد زیادی از اسرائیلیها را به قتل میرسانند.
* حمله به ایران در بهترین حالت توان هستهای آن را یک تا دو سال به تاخیر میاندازد
روشن است که حمله به ایران با مشکلاتی روبرو خواهد شد و ارزیابیهای اطلاعاتی نیز میگویند که در بهترین حالت چنین حملهای توان ایران برای ساخت سلاح هستهای را تنها یک تا دو سال به تاخیر میاندازد. علاوه بر این، چنین حملهای پیگیری سلاح هستهای از سوی ایران را تنها برای دفاع از خود قطعی میکند، تصمیمی کاملا سیاسی که هنوز توسط رهبران این کشور اتخاذ نشده است. اسرائیل دیگر داراییهای نظامی از جمله موشکهای بالستیک و موشکهای کروز سوار بر زیردریاییهایش را در اختیار دارد که میتواند برای حمله به ایران استفاده شود اما پس از آن با حملات تلافیجویانه موشکهای بالستیک و کروز ایران روبرو خواهد شد و همین مسئله تحولات پس از حمله نظامی را به میزان شدیدی پیچیدهتر میکند. همچنین اسرائیل توان نظامی هستهای در اختیار دارد که استفاده از آن منجر به محکومیت جهانی و گسترش فوری جنگ به منطقه و یا حتی درگیری بزرگتری خواهد شد.
همه موارد بالا به این نکته اشاره دارند که تهدید مکرر رهبران اسرائیل به حمله به تاسیسات هستهای ایران جدی نیست. چنین تهدیداتی بیشتر عملیاتی روانی مبتنی بر ارائه اطلاعات اشتباه است تا آمریکا را متقاعد به انجام این کار کرده و یا افکار عمومی اسرائیل و آمریکا را برای حمایت از حمله به ایران در صورت فراهم شدن ترتیبات آن آماده کند. اگر بر اساس گفتههای دو نامزد ریاست جمهوری آمریکا در مناظره روز دوشنبهشان حساب کنیم، هر دوی آنها تقریبا این مسئله را مخفی میکردند و توافق داشتند که از هرگونه حمله نظامی اسرائیل علیه ایران حمایت میکنند. چه رامنی و چه اوباما برنده انتخابات شود، هر دوی آنها مایل به آغاز جنگ بزرگ جدیدی علیه خاورمیانه هستند.