در پایان گروگانگیری ۱۶ ساعته در کافه لینت در خیابان مارتین سیدنی، سه نفر کشته و حداقل ۱۵ تن آزاد شدند که برخی از آنها نیز زخمی بودند. اما این مسئله، سؤالهایی در مورد فرد گروگان گیر، یعنی هارون مونس مطرح میکند.
آیا هارون مونس با داعش ارتباط داشته است؟ با چسباندن پرچم “لا اله الا الله، محمد رسولالله” بر روی شیشه کافه، از همان ابتدای گروگانگیری، مشخص شد که حرکت مونس از طرف داعش بوده است. در چند ماه اخیر، وی پستهایی به عربی در وبسایت خود گذاشته است که در آن با “خلیفه مسلمین” پیمان اتحاد بسته است، اما هنوز هیچ نشانهای از ارتباط مونس با اعضای داعش یافت نشده است.
چرا مونس کافه لینت را انتخاب کرده بود؟ کافه لینت در وسط منطقهای شلوغ در مرکز تجاری سیدنی قرار دارد. پنجرههای بزرگی دارد و روبروی استودیوی هفت شبه رسانهای میباشد. خیابان مارتین بهعنوان یک مکان بالقوه برای اقدامات تروریستی معرفی شده بوده است و شاید این امر موجب جذب مونس به این منطقه شده بود. البته احتمال اینکه این کافه را شانسی انتخاب کرده باشد هم هست.
آیا گروگانهای کشتهشده قصد حفاظت از دیگر گروگانها را داشتند ؟ بیشتر رسانهها اینگونه اعلام کردهاند که رئیس کافه پس از اینکه تلاش کرد اسلحه را از دست مونس بگیرد کشته شد. البته این خبر تأیید نشده است. خبرهای دیگری هم شنیده میشود که کاترین داوسون برای حفاظت از دوست حامله خود مورد اصابت گلوله قرار گرفت و کشته شد.
در آخرین لحظات چه کسی به چه کسی شلیک کرد؟ در پایان گروگانگیری، سه نفر کشته شدند؛ جانسون، داوسون و مونس و سه گروگان زن زخمی. با ورود پلیس به کافه، صدای شلیک از درون کافه شنیده شد، اما چیزی رؤیت نشد. هنوز معلوم نیست که چه کسی به جانسون، داوسون، مونس و سه زن زخمی شده شلیک کرده است.
گفته میشود که شاید سلاح استفاده شده توسط مونس از بازار سیاه خریداری شده است، اما نخستوزیر استرالیا اعلام داشته است که مونس یک سلاح ثبت شده به همراه داشته است. اینجا این سوال ها پیش می آید که، چرا باید فردی که مشکوک به قتل همسر خود و تعرض به زنان بوده است دارای اسلحه باشد! چرا اداره پلیس گواهینامه حمله سلاح او را لغو نکرده!
ایران از استرالیا درخواست کرده بود که هارون مونس را به ایران بازگردانند تا در این کشور به جرم سرقت اموال مردم محاکمه شود. مونس اعلام داشته بود که زمانی در اداره اطلاعات ایران کار میکرده و به خاطر تفکرات آزادیخواهانهاش از این کار و رژیم خارج شده است. به گفته مونس، همسر و فرزند وی در بازداشت خانگی به سر میبرند. اما، آیا ایران یک درخواست رسمی برای استرداد قضایی مونس ارسال کرده بود؟ اگر جواب مثبت است، آیا درخواست رد شده است، چرا؟ مونس در چه شرایطی وارد استرالیا شده بود؟ تمام این سؤالات، بیپاسخ باقیماندهاند.
پینوشت: خبرگزاری سی.ان.ان. گروگانگیری هارون مونس را “عملیات گرگ تنها” خواند؛ عملیاتی که داعش برای اقدامات تروریستی در دیگر کشورها تعبیه کرده است.